Res med buss i hela världen

Bussen är ett klimatvänligt alternativ för dig som vill resa och upptäcka nya länder. Du kan resa över hela världen med buss, både långfärdsbussar för turister och lokalbussar som får dig att komma närmare befolkningen.

Ta bussen från Sverige

Om du ska till Paris, Berlin eller Köpenhamn är bussen ett mycket bra alternativ. Vanligtvis hoppar du på i Göteborg, Stockholm eller Malmö, och kan sedan resa hela vägen till ditt resmål. Ibland kan du behöva byta buss, men om du beställt buss med samma bussbolag är det aldrig något problem. Väl nere på kontinenten är bussutbudet än större. Om du ska åka mellan till exempel Berlin och Prag kan du välja mellan flera olika bussbolag, dyrare eller billigare, och mer eller mindre bekväma. Du kan bokstavligen ta bussen till Grekland om du vill, även om det kräver ganska många bussbyten. Få inspiration för din bussresa genom resemagasinet Vagabond, som har mycket om att resa över hela världen.

Bussens fördelar

Bussen har några riktigt fina fördelar, gentemot både flyg, bil och tåg. Först och främst är buss klimatsmart och billigt. Du kan sällan resa miljövänligare och billigare än med buss. En annan fördel är att bussen tar dig mellan små orter. Om du vill se pittoreska byar i Tyrolen är det definitivt enklare med buss, än tåg.

Greyhound

Det stora amerikanske bussbolaget heter Greyhound och kan ta dig överallt i USA. Men, en liten varning till svenskar: buss i USA är inte som att åka buss i Sverige eller Europa. I Europa åker ”alla” buss och tåg. Buss och tågstationer är centralt belägna och man vill att människor åker buss och tåg. I USA tar människor bussen om de inte har råd med bil eller flyg. Busshållplatserna kan ligga lite avsides och du kan uppleva att USA verkligen är ett klassamhälle. Sedan är det naturligtvis skillnad på olika delar av USA. Ta bussen om du vill känna det genuina USA.

Buss i hela världen

Många som reser jorden runt reser mycket med buss. Du kan ta bussen i både Sydamerika och Asien och ta dig från resmål till resmål. Att åka lokalbuss i en stad är också ett intressant sätt att få se mer av både staden och kulturen. Om du inte vet var du är, så går du bara över till andra sidan gatan och tar samma busslinje tillbaka. Det är ett mycket billigare sätt att se än stad, än att åka en turistbuss. Men du måste självklart åka i säkra stadsdelar, så att du inte utsätter dig för fara.